Ιστορία

Την 1η Δεκεμβρίου του 1989, ο 13χρονος Κωστάκης Μεσογίτης μετά το θάνατο του, γίνεται ο πρώτος Έλληνας Δωρητής όλων των οργάνων, χαρίζοντας ζωή σε επτά συνανθρώπους μας. Τρεις μήνες αργότερα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης διοργανώνει μια εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του Κωστάκη, κάνοντας έτσι την αρχή μαζί με τους φίλους του και τους γονείς του για μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρίσει ελπίδα ζωής σε αυτούς που την είχαν ανάγκη.

 

Ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης», Σωματείο Εθελοντικού και Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύθηκε το 1990 και εδρεύει στην πόλη της Μεταμόρφωσης. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α) και έχει συνυπογράψει μαζί με άλλες 17 Οργανώσεις τη Χάρτα Αυτοδέσμευσης Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σήμερα, ο Σύνδεσμος αριθμεί περισσότερα από 2.000 Μέλη και Αιμοδότες. Στεγάζεται σε οίκημα που παραχωρήθηκε από το Δήμο Μεταμόρφωσης και στηρίζεται οικονομικά από τη συνδρομή και ενίσχυση Μελών και Φίλων.

 

Ο Σύνδεσμος αναπτύσσει μια σειρά δραστηριοτήτων για την εκπλήρωση του βασικού σκοπού του που είναι η προώθηση Κοινωνικών Μηνυμάτων και Ιδεών, όπως η Εθελοντική Αιμοδοσία, η Δωρεά Οργάνων Σώματος και Αιμοποιητικών Κυττάρων για Μεταμόσχευση και η Μέριμνα Υγείας.

 

Εθελοντική Αιμοδοσία: Διοργανώνει σε συνεργασία με τα Κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Τζάνειο» σταθερά τρεις Αιμοδοσίες το χρόνο, από τις οποίες συγκεντρώνονται περίπου 1.000 μονάδες αίματος. Συγχρόνως, προωθεί με επιτυχία τη Δωρεά Αιμοπεταλίων έχοντας δημιουργήσει μια σημαντική ομάδα Δοτών.

 

Δωρεά Οργάνων Σώματος για Μεταμοσχεύσεις: Για την προώθηση της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων συνεργάζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Επίσης, έχει εκδώσει ενημερωτικό έντυπο με τίτλο «Δωρεά Οργάνων - Δώρο Ζωής» το οποίο επανεκδίδεται συνεχώς και διανέμεται δωρεάν σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 80.000 έντυπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έντυπο αυτό δημοσιεύεται και στην Αγγλική γλώσσα.

 

Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων για Μεταμόσχευση: Για την ενημέρωση και προσέλκυση Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων, έχει εκδώσει ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Κέντρο Δοτών του Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», ενισχύει την Ελληνική Δεξαμενή Δοτών Μυελού των Οστών. Η καμπάνια ενημέρωσης ξεκίνησε το 1993, όταν και τυποποιήθηκαν οι πρώτοι εθελοντές. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 300 μέλη του Συνδέσμου έχουν καταχωρηθεί στο Ελληνικό και Διεθνές Αρχείο Εθελοντών. Παράλληλα, από το 2007 στηρίζει τη Δημόσια Τράπεζα φύλαξης Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, που εδρεύει στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η ενημέρωση των νέων ζευγαριών για την αξία αυτής της προσφοράς έχει ήδη δώσει σημαντικά αποτελέσματα.

 

Μέριμνα Υγείας: Ενημερώνει για θέματα Πρώτων Βοηθειών, Υγιεινής Διατροφής, Πρόληψης Ατυχημάτων και κυρίως για την αξία της Προληπτικής Ιατρικής, έχοντας αναπτύξει εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού (καθιέρωση Ετήσιου Προγράμματος Ελέγχου από το 1999) και της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, συμπαρίσταται με υλικούς και άλλους τρόπους σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές, πόλεμο κ.λ.π.

 

Για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις Ιδέες που πρεσβεύει, ο Σύνδεσμος -εκτός από την έκδοση και διανομή ειδικών εντύπων- διοργανώνει τακτικά Ομιλίες και Σεμινάρια με τη συμμετοχή ειδικών Επιστημόνων, ενώ συγχρόνως έχει έντονη παρουσία στα ΜΜΕ με άρθρα και συνεντεύξεις. Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των σκοπών του, ο Σύνδεσμος έχει αδελφοποιηθεί με τους Συλλόγους «Στέλλα Μανώλα-Κούρτη» Καβάλας και «Άγιοι Ανάργυροι» Σερβίων Κοζάνης.

 

Ο Σύνδεσμος έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη από διάφορους φορείς, με κορυφαίες διακρίσεις τις βραβεύσεις του από τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Υγείας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία (λαμβάνοντας το 1ο Βραβείο Συλλογικής Δράσης «Νησίδες Ποιότητας 2001») κ.α. Επίσης, καταλαμβάνει μια από τις πρώτες δέκα θέσεις σε δημοτικότητα και την 3η θέση στο δείκτη ισχυρής κοινωνικής διείσδυσης, σύμφωνα με Πανελλαδική έρευνα για την αναγνωρισιμότητα των Μ.Κ.Ο., όπως δημοσιεύθηκε στις 23/10/2005 στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

 

Οι ανιδιοτελείς προσπάθειες του Συνδέσμου συνεχίζονται μέσα στο χρόνο και οι επιτυχίες έρχονται να ενθαρρύνουν τα μέλη του, τα οποία τον αγκαλιάζουν σε όλες τις στιγμές και τις εκδηλώσεις του με την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη τους για τη σωστή διαχείριση της προσφοράς και της αγάπης τους.

 

Όλοι όσοι συμμετέχουν στον Σύνδεσμο είναι Εθελοντές που υποστηρίζουν το έργο του, στη μνήμη πάντοτε του Κωστάκη.

Ημερολόγιο