Η Ελληνική Νομοθεσία για τη Δωρεά οργάνων
Κάθε ενήλικας που επιθυμεί να προσφέρει μετά το θάνατό του όργανα ή ιστούς για θεραπευτικούς σκοπούς, μπορεί να δηλώσει αυτή την επιθυμία του προφορικά σους συγγενείς του ή γραπτά, με μια δήλωση δωρητή οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Με τον ίδιο τρόπο (γραπτή δήλωση) μπορεί επίσης κάποιος να εκφράσει την άρνησή του, να προσφέρει ιστούς ή όργανα μετά το θάνατό του. Η συναίνεση ή η άρνηση είναι πάντοτε ελεύθερα ανακλητή.

Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου, όπου το άτομο δεν έχει εκφράσει γραπτά τη συναίνεση ή την άρνησή του, η αφαίρεση των οργάνων γίνεται ΜΟΝΟ εφ'όσον δεν αντιτίθεται σε αυτήν οι συγγενείς του.

Ο Ε.Ο.Μ. (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) αναλαμβάνει να καταγράψει στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δωρητές, με τη λήψη των σχετικών δηλώσεων, οι οποίες υποβάλλονται είτε απ'ευθείας στον Ε.Ο.Μ.είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, των Δήμων, της γενικής απογραφής του πληθυσμού και των κατά τόπους εθελοντικών συλλόγων που προωθούν την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.

Ο νόμος (Ν.2737/1999) ισχύει από τις 26 Αυγούστου 1999, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησεως και περιέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη δωρεά οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις.


 
 

 

προηγούμενη        επιστροφή       επόμενη

 
Νέα - Ο Σύνδεσμος - Δωρεά Οργάνων - Δραστηριότητες - Επικοινωνία - English

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΟΥ 2 & ΤΑΤΟΪΟΥ (Γραφείο 6)
144 52 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΤΗΛ / FAX: 210 - 28.45.175
info@kostakismesogitis.gr

Art Internet Design